Cresta del Diable -Balaitús-

La cresta del Diable està situada a la vall de Tena -Osca-, és l'aresta clàssica més difícil del Pirineu, molt aèrea i amb una dificultat de D o MD, amb molts passos de IV, IV+ i un pas de V+ (encara que es pot superar amb A0 amb dos pitons). Aquesta cresta, encara que més curta que la Salenques Tempestats, té major dificultat i exposició.

Des de Sallent de Gállego, continuem fins a l'aparcament de l'embassament de Sarra i pugem fins al refugi de Respumoso pel camí de Aguas Limpias (2h-2,30h).

Van vivaquejar a prop del refugi de Respumoso, en una nit freda, amb uns -5ºC, que van ser suficients per adonar-nos que no va ser bona idea portar els sacs lleugers d'estiu. A les 5 am ens aixequem per esmorçar i pujar pel barranc de Respumoso, camí normal del Balaitús, fins que arribem a un plató per desviar-nos a la dreta, baixar una mica, i remuntar una canal -tartera de roca blanca-. Arribem a un ibon i tenim al davant la bretxa, per la que no entrarem. Ens van comentar al refugi, que és millor continuar pujant cap a l'esquerra fins que veiem el Canino -singular gendarme en forma de dent- i realitzar una grimpada II-III fins al coll del Canino o la bretxa Proserponi. Aquesta aproximació evita la penosa progressió per la trencada tartera de la bretxa, on després l'aresta té una dificultat de I-II fins al Col del Canino.

Comencem l'escalada per l'afilada aresta i una progressió de gendarmes i multitud de ràpels que després d'unes 5h ens situen en el pic Soulano, on després de pocs metres trobem una canal per la que existeix la instal·lació dels ràpels de 30m que ens deixaran de nou en la base de la muntanya. 
És important estar atent a no passar-se el tercer i quart ràpel, ja que queden una mica amagats a la banda esquerra i fora de la canal. Concretament el quart ràpel és incomode i una mica penjat, encara que la seva ubicació evita la freqüent caiguda de pedres.

Inicialment teniem la intenció d'empalmar la cresta del Diable amb la del Costerillou i finalitzar així al pic Balaitoús, però la setmana va ser molt plujosa i només van tenir bon temps l'últim dia d'estada per la zona.

El material que van utilitzar, va ser una corda de 60 m, un joc de friends i deu cintes expres.


Ja tornarem per acabar la segona part!


Karles i Ciscu,

Canal de pedra blanca, a la dreta el pic pel que pujarem a la cresta.
 Sortida de sol pels pics Infern.

Balaïtus i la cresta de Costerillou.


Grimpem per la dreta fins al coll -abans d'arribar al ibón.

Remontant cap a l'aresta.



Comencem l'aresta.





















Plató i pugem per la tercera canal cap a la Bretxa.
Cresta del Diable i al mig la bretxa.

Arribant al refugi de Respumoso.


Comentaris

Entrades populars