Agulla Dibona (3.131 m) BERTHET-BOELL-STOFER 350 m (V)

Un cap de setmana i un objectiu, la via Berthet-Boell-Stofer de l'agula Dibona al macís dels Ecrins -Alps-.
Divendres sortida de Barcelona plovent fins a la Berarde. La pluja no deixa opció de fer un bivac a l'aparcament i tirem cap al càmping municipal on mutem, a les 3 am, una tenda per tres i jo que dormo mal estirat dintre del cotxe.
El dissabte surt solejat i després d'esmorzar i seleccionar material tornem enrrera cap a l'aparcament del petit poble d'Etages (1590 m). Baixant cap al poble trobem un cartell que ens indica el camí del refugi de Soreiller (2700 m), situat a peu de l'agulla Dibona i en el que ens instal·larem per fer l'escalada del diumenge.
En un parell d'hores ja estem al refu i deixem el material i ens apropem per veure l'inici de la via.
Jo decideixo anar-me a veure l'ascensió normal i veure i camí de baixada del dia següent. Encara queda neu i pujo per un esperò de roca refent les fites desfetes per l'hivern.
El diumenge, a les 7,30 am ja hi som al començament de la via (5' d'aproximació des del refu) i comencem l'escalada formant dues cordades. 

El primer llarg entra per la fissura-diedre que queda situat sota l'entada al túnel (40 m. III i III+ i 1 pas de IV).

El segon llarg, comença per una placa fins a l'entrada del túnel en el que la sortim per una xemeneia que costa passar amb la motxilla. Seguim per un diedre fins a la R2. (35 m. IV+ i 1 pas de V).

El tercer llarg, continua pel diedre fins robar la R3 (25 m. IV i IV+).

El quart llarg, podrem observar un espit que ens indica per una fissura -a la dreta- la nostra via fins a la R4. No seguir recte perquè ens fiquem a la via Madier. (35 m. IV+).

Cinquè llarg, surt per una placa - a la dreta- que desemboca en una petita terrassa en la vessant E per arribar a la R5 (25 m III  i 1 pas de IV).

Sisè llarg, continua recte fins a la R6 amb bona protecció (35m. V).

Setè llarg, tirem per la mateixa aresta fins que arribem a la vira Boel (45 m. IV+ 1 pas de V).

Setè llarg (plus), s'ha de flanquejar cap a la vessant sud, en descens i creuant la fissura Madier, fins arribar a la cara O i verure la R -on comença un diedre- (25 m. III).

Vuitè llarg, seguim un pitó i una escalada fàcil que ens porta cap a la dreta fins a la R8. (no tirar recte per la fissura i si arribem a un pitó amb una anella ens em passat i hem de tirar a la dreta). 50 m. IV.

Novè llarg, anem tirant i buscant les canelures Stofer fins a la R9 (desploma una mica). 55m. III  i IV (1 pas final de IV+).

Desè llarg, sortirem amb un petit flanqueig caap a la dreta, evitant els parabolts que van rectes (6a). Girem cap a la cara E on trobem la R10 (15 m. III).

Onzè llarg, seguim per una ximeneia que va per l'esquerra (25m. IV).

Dotzè llarg, tirem directes per l'aresta cap a la cara S i arribem al cim. Des d'aquí hem de desgrimpar uns 15 m. i muntar el rapel per començar el descens.

El descens el farem en un rapel de 50 m o dos de 25 m, per després continuar una desgrimpada lateral (III) que ens deixarà en la base de l'aresta de l'agulla.
























































Comentaris

Entrades populars