Passa al contingut principal

Via Justel-Hita-Picazo Torre de Lleida 645 m 6a / Ae 6c+ (Paret dels Espluvins)

És diumenge 5 d'abril i són les 7h30 am i estem fent un entrepà a un dels pocs bars oberts que hi ha a aquestes hores a Oliana. El dia és anticiclònic i les temperatures rondaran els 24ºC de màximes, encara que a les 18h hi ha previsió de pluja. Són les 9h30 i fem l’aproximació per on indica la ressenya: Aparquem a la carretera de servei abans d’entrar al tercer túnel i creuem carretera per pujar pel primer canaló de recollida d’aigües en diagonal fins a trobar-nos el final de la xarxa de protecció de caiguda de pedres. Anem fins a l’esquerra fins a la torre d’alta tensió i des d’aquí cal pujar tot recte amunt per una zona molt herbosa i poc definida. Ens apropem a la paret on un pal de ferro clavat a terra i una fletxa a la roca indica l’inici a la via. 

A la baixada i complint la previsió metereològica prevista ens agafa el primer xàfec de la tarda. Estem contents de que plogui i més a la baixada... Els embassaments encara necessiten molta aigua per omplir-se degut a la sequera extrema que estem patim. 

Descripció i detalls de la via:

L1 (40 m): És un III-IV desequipat, primer recte i després un flanqueig cap a l'esquerra fins a trobar la R1 just al fil d'on comença el diedre del segon llarg.

L2 (45 m): És una placa lliça de V+.

L3 (30 m): Segueix una bavaresa molt xula de V+.

L4 (40 m): Surt recte per després anar amb tendència a l'esquerra passant a prop d'un arbre a l'esquerra i muntar la R a un arbre més amunt.

L5 (40 m): Cal creuar una zona herbosa caminant fins a la R6.

L6 (40 m): Llarg fàcil poc equipat passant a prop d'un arbre a l'esquerra.

L7 (55 m): Llarg interessant amb un V+ al principi i al final.

L8 (45 m): Aquest llarg puja pel diedre Roberto Fernàndez i al final cal fer una travessa a l'esquerra per arribar a al R amb un V+. És un llarg molt xulo.

L9 (45 m): Continua amb el diedre R. Fernàndez per un diedre amb bavaresa de V+, però després cal anar-se cap a la dreta i entrar en un altre diedre que acaba amb V. Continuem caminant per una zona herbosa fins muntar la R en un arbre (no arriben les cordes fins a la paret). 

L10 (60 m): Continuem caminant amb tendència a l'esquerra el que ens queda pel bosc fins arribar a la paret i buscar un sol parabolt que fa de reunió.

L11 (50 m): Aquest llarg és dels més difícils perquè a la part intermitja hi ha un 6a+ de placa bastant exigent, que es pot fer amb A0 pujant molt per xapar ja que obligar a forçar bastant en lliure. Després cal fer una travessa a l'esquerra de IV molt aèria i acabar per uns diedre amb un V+ molt mantinguts.

L12 (30 m): Aquí tenim el llarg més difícil amb un 6c+ molt equipat que permet passar amb un estret en artificial. Els parabolts allunyen bastant per poder xapar-los bé en A0. A la sortida de l'artificial ens anem a l'esquerra amb un V+ mantingut.

L13 (25 m): Llarg amb una placa de V+ exigent i tenim la temptació d'empalmar el següent llarg, però no val la pena pel fregament de les cordes degut al ziga-zaga del darrer llarg. 

L14 (30 m): Llarg fàcil de placa que ens situa ràpidament a la R.

L15 (20 m): Llar en travessa molt fàcil (caminant) per situar-nos sota el diedre.

L16 (50 m): Llarg molt herbós fàcilment protegible amb sabines i arbres que ens ajudaran a progressar. Al final del llarg pas a l'esquerra per una placa tombada que cal fer amb adherència perquè no hi han moltes preses per les mans.

L17 (25 m): Sortim a la dreta per un pas de V que després cal girar per un esperó fàcil.

L18 (45 m): Darrer llarg de la via que entra caminant per un bosc per sortir per una xemeneia fàcilment protegible per creuar el camí de marques blaves de baixada i continuar fins muntar R qualsevol arbre.

La baixada pel camí habitual de marques blaves i després vermelles, passant pel camí equipat, paret de la cascada i corriol que ens deixa a l'entrada del segon túnel de la carretera.

Conclusions: Via interesant i recomanable per la seva llargada i pel seu grau bastant mantingut, que creua tota la paret dels Esplovins i que perd una mica la seva continuïtat degut als llargs de transició (L4, L5 i L10) que cal travessar caminant pel bosc i que separen els diferent trams de la paret. Des de la R10 a la R17 la via guanya dificultat i els V+ són molt mantinguts. Fins a la R10 pràcticament no van fer us de proteccions flotants i si als següents llargs que cal anar complementant. En general via molt ben equipada i amb reunions noves que permeten rapelar. Cal anar amb el V+ ben assolit per poder gaudir de la via.

Àlex Presas i Ciscu Carmona











Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Agujas de Perramó -vía Almarza o travesía directa de las placas - V, 420m

El sábado 22 de septiembre nos decidimos ir a escalar todas las agujas de Perramó. El 13 de julio de 2013, ya estuve con Xavi escalando la vía  Fabres-Fainer , después de mirarnos la vía Almarza o travesía directa de las placas y decidir dejarla para otra ocasión. Sí, lo sé, han pasado cinco años y muchas otras escaladas, pero es que las agujas de Perramó eran una asignatura pendiente que había que aprobar, pero en esta ocasión con otros compañeros de viaje, Clara, Cristian y Albert. Salimos a las 7 am, con los frontales, del aparcamiento del valle de Estós (1.300 m) para remontar el valle y desviarnos por el sendero que lleva al ibonet de Batisielles. Continuamos por el GR-11-2, dirección al refugio Angel Orus, hasta pasar el ibón gran de Batisielles desde el que ya observamos les Agulles de Perramó.  Este impresionante monolito, tal como dijo Jean Arlod, "tiene una cierta similitud al Dru, es esbelto y aislado en medio del valle de Batisielles, rodeado por las ...

Vía Directa pico Abadías (330 m 6a, V+ oblig.)

Es uno de julio, son las nueve de la noche, comenzamos dos semanas de vacaciones y escaladas, y estamos vivaqueando junto al rio Ésera, próximos a la entrada al valle de Cregüeña. La noche es agradable y las 3 de la mañana llegan rápido. Con las mochilas preparadas, un pequeño desayuno y tiramos millas para llegar cuanto antes a la pared sur de las Maladetas o sur del pico Abadias. Dudamos de si coger o no unos crampones y finalmente echo a la mochila los de aluminio, que son ideales para aproximaciones cortas debido a su reducido peso. Con unos crampones y los palos de caminar, supongo que como mínimo podré montar una reunión para que Xavi y Antonio puedan llegar a la rimaya si encontramos mucha nieve... Ascendemos bajo la luz de los frontales por el estrecho sendero del principio del valle de Cregüeña,  que más arriba se abre en un ancho valle. Esta parte del valle es fluvial, pero más arriba se puede observar su gran anchura que en su día había un gran glaciar. Se hace de ...

Escalada Vilanova de Meia "Rampas invertidas"

Rampas invertidas  (225 metros, 6a) Bonita pero exigente escalada, muy atlética y con dificultad muy mantenida. El grado no supera el 6a, pero se debe de tener bien consolidado. Recorre a lo largo de sus 225 metros una evidente placa en la parte izquierda de la Roca dels Arcs. Equipada con parabolts en su mayoría y algún spit.  Los tramos duros están bien equipados, y los pasajes fáciles alejan un poco. L1 : V+ duro, 25 m L2 : 6a ,20 m, reunión entre dos arbustos. L3: 6a,20 m, el más elegante de la vía L4 : V+, 40 m L5 : IV, 30 m L6 : III-IV, 35 m L7: III-IV 10 m Los dos últimos largos son comunes con la vía Lleida, y están desequipados, por lo que vienen bien unos cuantos fisureros y friends medianos. Horario: 3 ó 4 horas. http://www.landher.net/es/resenias/ficha_resenia/roca/vilanova-de-meia-lleida-y-rampas-invertidas/47   Ciscu y Victor