ESPERÒ WALKER A LES GRANDES JORASSES (VIA CASSIN)

Dos catalans a la Walker de les Grandes Jorasses  (versió català).

La sortida

És dijous 6 de juliol. Surto ràpid de la feina, agafo la bicicleta com de costum i arribo a casa just per dinar ràpid i carregar bossa al cotxe per passar a buscar a Xavi pel seu poble d’Osona. 

Anem cap els Alps, cap dubte. El viatge com sempre amb xarrades que envolten tots els àmbits de la vida social, política, econòmica i filosòfica… 

Avancem per l’autopista i fent les dues obligatòries parades de recarrega elèctrica del cotxe a Montelimar i Narbona. 

Arriba el moment de decidir on volem anar, perquè és clar que venim a escalar una setmana, si a Chamonix o als Ecrins. Jo plantejo la nord de l’Ailefroid, però Xavi em sedueix per apropar-nos a Chamonix i preguntar a la Maison de la Montagne com estan les condicions de la Walker de les Grandes Jorasses. És cert que és el nostre objectiu principal, però aquest any les meves expectatives són baixes, encara que la motivació molt alta, després de la decepció de l’any passat a les Grandes Jorasses.

L'esperò Walker de les Grandes Jorasses és una de les tres grans cares nords clàssiques dels Alps, junt a la nord de l'Eiger i la nord del Cerví. Al segle XX van ser els tres últims reptes per escalar pels grans alpinistes de l'època. Actualment encara continuen sent un gran objectiu que qualsevol alpinista desitja tenir al seu currículum.

Aquesta paret de les Grandes Jorasses és massa complexa i capritxosa, i sinó està en bones condicions no tinc ganes de passejar-me de nou per la Mer de Glace i la glacera de Leschaux per mirar-me aquest colós i fer-li fotos des del refugi…

Parem a dormir, bivac junt al cotxe, passat Albertville, no hem tingut sort i l’Ibis i altre hostal barat estan complets.

És divendres dia 7, ens despertem, esmorzem mentres fent recarrega del cotxe a Sant Gervais i a les 9 del mati ja hi som a la Maison de la Montagne de “Cham”. 

Parlem amb els guies i diuen que la Walker està en condicions i que una cordada la va escalar el dimarts passat. Ens avisen que la part final es troba en condicions hivernals, és a dir, dos piolets tècnics i crampons. 

Automàticament entrem en mode fanàtic i no volem perdre l’oportunitat d’intentar-la. Portem tres anys somiant i preparant aquesta escalada…

Només sortir de la Maison Xavi truca al refugi de Leschaux i reserva nit per dos. Sense perdre temps muntem motxilles, material i agafem el cremallera fins Montevers. 

L’aproximació

Són les dues del mig dia i tornem a remuntar la cada vegada més reduïda glacera de la Mer de Glace. Creuen per l’esquerra i entrem a la glacera de Leschaux, sembla que cada vegada són més eficients per trobar el camí entre esquerdes i el gel, serà perquè ja és la tercera vegada que la fem… 

Pugem de nou per les escales de la ferrada fins al refugi Leschaux. Arribem i observem una xarxa vermella que protegeix tots els forats de la barana que envolta el refugi. Ràpidament ens adonem del motiu, la guarda i la seva parella tenen el seu bebè al refu i gateja, competint amb el mític Jorass -gat del refugi-. Ens informem de l’entrada a la via i fem fotos amb el telescopi del refugi amb les pertinents explicacions de la guarda. 

Sopem a les 19h i a l’1 de la matinada toca el despertador… 

És dissabte dia 8, fem el petit déjuner i partim a les 2 AM amb els frontals, fent el descens de la ferrada fins a la glacera. Grampons i piolet perquè el gel està dur. 

Avancem per les pendents i ja ens adonem que la glacera no te res a veure amb el caos de l’estiu passat. Quan portem una hora comença a ploure… pensem que seran quatre gotes perquè la previsió és bona fins al dimecres. La cosa no millora i arribem xops a l’entrada de la via, encara que aquesta vegada si que comprovem que està en bones condicions. L’aigua baixa per la paret i està clar que així no podem començar. 

Girem cua cap el refugi amb el record de l’any passat i de que aquesta paret no és deixa escalar fàcilment. Arribem al refugi a les 9 AM i dormim unes hores i al mig dia encara plou i està tota la paret emboirada. 

Preguntem a la guarda i ens diu que quan els fronts són de sud-est a Cham les previsions no són fiables… 

Ens confirma que demà diumenge no plourà i que es manté previsió meteorològica inicial. Per la tarda surt el sol i observem que la meitat de la paret està enfarinada. Esperem que el sol faci la seva feina i estigui seca per l’endemà.

Tornem de nou al cicle preparatori i a l’1h30 AM esmorzem i a les 2h30 tornem a fer l’aproximació. Avui no plou i en 2h30 som a peu de via, després de progressar esquivant alguna gran esquerda, perquè aquest any la neu i les temperatures, no tant altes, han deixat ben cobertes les esquerdes de neu i l’entrada a la via és ben accessible.

L’escalada

Les Grandes Jorasses, esperò Walker (4.208 m). Obert per Ricardo Cassin, Luigi Esposito i Ugo Tizzoni entre 4 i el 6 d’agost de 1938.

La via te una dificultat ED- (extremadament difícil) i VI, 5c/6a amb un desnivell de 1200 metres. 

Està dividida en vuit parts que marcaran els punts més significatius de l’escalada: 

A: Diedre Rebufat. 

B: Diedre de 75 m. 

C: Ràpel pendular. 

D: Dalles noires (plaques negres). 

E: Tour gris i dalles grises (torre gris i plaques grises). 

F: Never triangular.

G: Ximeneia vermella.

H: Tour rouge (torre vermella).

Bivacs possibles

A. Abans i després del Diedre Rebufat.

B. Just a sobre del Diedre de 75 m (no és bo però nosaltres van fer el primer bivac).

C. Reunió abans ràpel pendular.

D. Dos llargs per sobre del ràpel pendular.

E. Al començament de l’aresta i abans del never triangular (no és gens bo però van muntar el segon bivac just al flanqueig després del never triangular).

F. Al cim de la punta Whimper.

La via 

Encara és de nit i observo dues possibilitats d’entrada. A l’esquerra sense neu però sembla més llis i difícil. A la dreta una bona fissura més fàcil però amb una congesta de neu i gel que barra el pas. 

Em poso els peus de gat i em penjo el material, mentre estic sobre la rimaia glaçada, controlant que no em caigui res a la profunda esquerda que separa la paret. Els gats estan mullats i rellisquen i progresso fins a la neu. Veig impossible flanquejar-la per l’esquerra perquè hi ha una placa massa llisa i humida. Poso un cargol de gel i em baixo de nou i agafo els dos piolets. Torno a intentar-la, netejant la neu del gel i clavant i traccionant dels piolets amb els peus gairebé penjant. 

Estic a la R1. Vist el començament, penso sinó tindrem massa dificultats  més amunt… La ressenya marca 52 reunions!. Una cordada de polacs acaba d’arribar a l’entrada, pot ser anem acompanyats. 

Donem continuïtat als llargs i ara anem enllaçant en enssamble un centenar llarg de metres de III amb tendència a l’esquerra per evitar l’esperó i buscar el Diedre Rebufat. Aquesta zona és clau per no equivocar-se. 

Ens trobem amb un gran diedre (el Cassin) i continuem flanquejant amb més diedres  i sostres amb molts cordinos abandonats per embarques que ens fan dubtar. Arribem a una placa llisa V+ amb un pitó, no veig clar que sigui per aquí perquè i veig un pas massa forçat sense cap assegurança. En Xavi em diu que pot ser ens hem passat el diedre. Desfaig el pas com puc i torno destrepant fins a la reunió. Dubtem molt i perdem força temps. No tenim clar per on és i diferents diedres podríem ser. Mirem de trucar a la guarda a veure si amb el telescopi ens pot donar un cop de mà. Ens localitza i diu que es per on anaven. Li donem les gràcies i torno a fer el llarg assegurant amb un pitó que després es quedarà per les següents cordades. 

En breu diviso el diedre molt desprotegit i només amb un tascó. Em fico i com puc el vaig protegint amb friends i fent molts A0. El diedre és difícil i encara que no passa de 6a està mullat i el pes de la motxilla (12kg aprox.) dificulta fer una escalada en lliure si has de protegir el llarg.

Acabat el llarg cal fer un flanqueig ascendent una mica intuïtiu cap a la dreta fins que un clar gir i canvi de vessant ens deixa a peu del diedre de 75 metres. Aquest diedre, dividit en tres reunions, em sembla més fàcil que l’anterior (també apreta) i està més protegit, encara que s’han de ficar friends. Arribem al final del diedre i són gairebé les 21h i jo em sento cansat de tot el dia i de l’estrès d’anar esbrinant l’itinerari, a més aviat serà fosc i hem vist un lloc que pot ser ens val per fer el bivac i a més hi ha neu per agafar aigua.

Just aquí ens trobem una cordada d’austríacs que portaven per davant però que no els hem vist en tot el dia. Ens saludem i ells decideixen tirar un par de  llargs ja entrada la nit. 

Preparem bivac mentre Xavi es desplaça encordat al never glaçat i pica el gel per omplir una bossa que portem per aquest fi. Jo arranco el Jet-Boil (fogonet) i ens dediquem a fondre el gel per fer aigua calenta. Ja tenim preparat el primer liofilitzat que en el meu cas són macarrons amb tomàquet, Xavi es menja un d’arròs. Continuem desfent gel per omplir les dues cantimplores i una ampolla extra que porta Xavi per l’esmorzar.

El bivac està en una petita depressió en la que agafem pràcticament enganxats l’un amb l’altre, parcialment estirats i recolzant les esquenes a la paret mentre els peus pengen paret avall. Tallem per la meitat la màrfega que hem portat per compartir i així reduir pes. No fa vent i anem passant la nit entre sons i despertades. 

El paisatge que ens brinda la nit és espectacular. Al fons de la Mer de Glace podem observar les llums de la població de Les Praze de Chamonix combinat amb una nit estelada i la brillantor del gel de la glacera. 

Apareix l’alba i les primeres llums, estem aletargats per la incomoditat del bivac i la fresqueta, i ens costa sortir del sac. Preparem esmorzar amb dos liofilitzats d’avena i xocolata i un Nescafé. 

Ens equipem i torno a tirar en un llarg de IV+ sense assegurances i que allarguem en ensamble fins a un gir cap a una xemeneia de V, que a la meitat cal girar a dreta per anar a buscar el flanqueig amb cordes fitxes (molt deteriorades) però que ajuden a arribar a la reunió. Muntem ràpel en diagonal i des de la reunió surto cap el següent llarg de V que també allarguem en ensamble (possibilitat de bivacs) i continuar després per les plaques grises (V). Girem cap a la dreta per tirar per un parell de llargs i seguim vells pitons molt separats i fent uns ziga-zaga per les plaques grises amb un grau de 6a i fent llargs fins arribar a la R19 (ressenya d’Albert Castellet publicada a Desnivel) sota la Torre gris. Aquí em quedo bloquejat després de fer un pas de V+ amb un pitó i no trobar res més, sense saber si he de tirar per una placa molt llisa sense protecció possible o baixar flanquejant per altre placa també molt llisa i que gairebé no em veig capaç de fer (6a+ o 6b) i sense possibilitat de protegir. 

Torno enrere i desfaig part del llarg i faig reunió per comentar amb Xavi que s’encarrega durant tota l’escalada de donar-me indicacions amb un dossier que porta en un portafolis ple de ressenyes i fotografies. Sembla que no és per la dreta per on tirava, sinó per l’esquerra. Tampoc m’ho veig i encara que es veu un tascó abandonat es troba la paret molt descomposta i amb un petit despreniment.

Torno a fer el llarg anterior i torno a baixar i finalment m’enfilo per l’esquerra amb una placa molt fina. Vaig assegurant amb friends i fico l’alien negre, m’agafo per fer un flanqueig i mirar per on tirar i de cop salta i caic fent una volada de cap i d’esquena d’uns 4 metres. M’atura el tascó. No em faig res, em recupero de l’ensurt i torno a pujar, però veig clarament que per aquí no puc pujar i em torno a baixar.

Entre tant, el primer d’una cordada que bé per darrera en veu caure. És un francès, en Jule, que fa cordada amb un català, l’Albert, resident a Chamonix. Decidim esperar a que arribin per saber si anem bé.

L’Albert ens saluda i xarrem una estona i ens diu que és la segona vegada que fa la Walker. Van molt forts, venen des de Chamonix i volem fer només un bivac al cim. També ens comenta que demà dimarts per la nit entra una borrasca amb un front de sud-est  i que porta vents de 100 km/h, pluges i tempesta per un parell de dies i baixada de temperatures. 

Ens comenta que millor no estar a la muntanya i que si cal i se’ns complica que truquem abans “al pájaro” l’helicòpter de la GHM, que això passa sovint i treuen molts escaladors d’aqueta paret. 

Ens diu que el seu company està molt fort i és guia i que tranquils que segur que ell farà el llarg. Esperem i observem com ho intenta i no el veu clar. Baixa i se’n va per la dreta per on jo ja he pujat dues vegades. Continua i sembla que finalment es pot continuar per la via. 

L’Albert ens ofereix passar-nos la corda pel flanqueig descendent. Quan passa ell ens crida que déu n’hi do amb el pas, que jo tenia raó amb la dificultat i que ell de primer hagués flipat. Surto i faig el pas amb cura i també al·lucino amb la dificultat (6a+ o 6b) en placa a pel… sort de la corda que ens ha passat l’Albert…

Ara estem de nou a la via i fem un llarg en diagonal per una canal on muntem reunió. Ens trobem també amb un guia i el seu client que venen per darrera i que els deixem passar. El següent llarg (22) te una sortida de A0 i un V mantingut i ja dona sortida a l’aresta prèvia al never triangular.

Estem a l’aresta i veiem per davant com avancen les dues cordades. Jo en trobo bastant cansat de tants intents de puja i baixa i de tot el dia escalant. No he menjat ni begut gaire. Per un moment penso que se’n està fent llarga la paret i que la dificultat dels llargs és més alta del que sembla a les ressenyes (així ens ho va confirmar l’Albert). 

Continuo per l’aresta fins que arribem al never triangular. Ens posem grampons i trec els dos piolets, mentre observem que les dues cordades avancen molt lentament pel llarg del corredor gelat, sembla que és difícil. Tiren molt de gel i ens acaba tocant a la mà i el casc però no ens fan mal. 

Avanço per la neu i la part final ja toca picar perquè es fa més inclinada. Hi han unes cordes fixes i munto una reunió. M’he passat el flanqueig a l’esquerra. Puja Xavi i fa el flanqueig una mica delicat i munta reunió. Des de la reunió continuo per neu i gel fins a altra reunió al final d’aquest segon never. 

Comença a fer-se de nit i a partir d’aquí el bivac es complicat perquè la via passa a ser hivernal i massa vertical. Decidim muntar un ràpel i deixar la corda instal·lada pel dia següent. En Xavi veu a la base d’aquest segon never una zona de roca com la millor opció per fer el bivac. És molt vertical i haurem de dormir separats i asseguts perquè no hi ha espai per estirar-se.

És de nit, en Xavi torna a agafar neu gelada i ens instal·lem. Intenta arrancar el Jet-Boil però el vent de sud-est apaga contínuament la flama del fogonet. No sopem i ens anem a dormir amb una barreta energètica. 

El vent no para de bufar en tota la nit i la posició és molt incomoda. Gairebé no dormim, el vent travessa el sac de plomes i tenim fred, petits tremolors ens acompanyen tota la nit.

Es fa de dia i dubtem de si pot ser no ens donarà temps de sortir abans de que arribi el mal temps. Mentres Xavi s’encarrega de nou del fogonet i em prepara un liofilitzat d’arròs, Nescafé i d’omplir les cantimplores. Tot un goig de company. Ens preparem i debatem que fer. 

Estem a l’últim terç, pot ser el més difícil per les condicions hivernals, veiem les dificultats de les altres cordades, i no estem segurs de que se’ns compliqui i enganxi el canvi de temps. Reflexionem de si pot ser hem subestimat la paret. Ens fem grans (tenim 54 anys) potser l’estratègia d’anar amb motxilles tan pesades no ha sigut bona... 

Per un moment els ànims cauen pel terra. Decidim trucar al GHM (Gerdarmerie de Montagne) de  Chamonix. En Xavi els hi comenta la nostra situació i la preocupació pel canvi inesperat en la previsió meteorològica. Els hi explica que no estem segurs de que acabem, avui, l’escalada. Degut al vent tenim dificultats per entendre’ns i ens envien un missatge escrit on ens confirmen que, al vespre, s’espera una forta tempesta i durant tot el dia vents de 50 a 70 kilòmetres per hora. Tornem a trucar i ens comuniquen que no poden pujar a buscar-nos perquè fa massa vent perquè l’helicòpter s’acosti a la paret i que l’única opció que tenim és continuar escalant. 

Tots dos ens mirem i com si entressim en pilot automàtic ens acabem d’equipar i decidim, no ens queda altre, tirar amunt sense més comentaris. Estem més sols que l’una, el famós servei de rescat de Chamonix, referència mundial, ens està dient educadament que passa de nosaltres.

Més tard ens envien un missatge amb un telèfon directe amb la GHM per si tenim problemes… 

Pensem que si ara no poden venir com coi vindran quan estigui ja la tempesta activa. 

Començo de nou a escalar i pujo ràpid el llarg de neu i gel amb les cordes que hem deixat instal·lades a la reunió. 

Continuo i em fico sense més en el llarg de V, M4 de les xemeneies roges que es troba glaçat i que tant costava a les cordades davanteres.

El llarg és dur i mixt, obliga a estar atent perquè no hi han moltes assegurances possibles. Miro d’avançar tot el llarg de corda i munto reunió. 

Un parell de llargs més de l’estil i cal fer una vira a la dreta, sense gel, i em trec els grampons per un V (R 34).

En aquest moment escoltem un helicòpter que se’ns apropa, ens saluden i ens fan fotos. Són turistes que fan un tour turístic pel massís. Coi, sort que els helicòpters no podien volar!. 

Estem al llarg 35 i te un pas de V+ (marca A0) però el passo en lliure i continuo en IV flanquejant cap a la dreta (R35). 

El següent llarg fa una vira a l’esquerra i em trobo unes canals gelades amb verglaç (IV, M3) que vaig superant ganxejant amb mixta amb els dos piolets (Torres vermelles). 

Em torno a posar els grampons perquè la cosa es complica i vaig progressant ràpid per un terreny similar al llarg anterior mentre tirem a l’ensamble. 

Cada vegada veiem més a prop el cim i hem guanyat molta confiança i seguretat, ens trobem còmodes amb aquest terreny de gel i roca i progressen prou ràpids.

Estem gaire bé a dalt i ens queda un últim llarg, un corredor de V, M4 on em trobo molt còmode i l’acabo gaudint molt. 

Allargo tot el que puc el llarg i tornem a sortir a l’ensamble empalmant dos llargs. 

Quan s’acaba el corredor em trobo amb la cornisa cimera, giro a la dreta i la creuo passant per sota d’ella d’una forma molt elegant. De seguida clavo piolets per sobre de la cornisa i arribo al cim. Munto la darrera reunió, la 52, amb els piolets clavats a la neu. Recupero corda i adverteixo a en Xavi de la travessa sota la cornisa perquè no he pogut assegurar-la. En pocs minuts estem tots dos al cim. 

Hem fet la Walker!!! 

Ens abracem i emocionem, ens ha costat molt i hem fet realitat un dels nostres somnis després de molt de temps!  

Són les 14h34 i caminem per arribar al punt més alt de la Punta Walker.

El descens 

Sabem que el descens de la Walker és complex i delicat. 

Hem de baixar per la vessant sud fins al refugi Bocalatte (actualment tancat) a 2.804 metres i després fins Courmayeur a 1.224 metres. Estem a 4.208 metres d’altitud i hem de baixar 3.000 metres de desnivell. Tenim un temps impressionant, però comença a fer una mica de vent. Encara pensem que estem “on time” per fer el descens fins al Bocalatte on pensem passar la nit.

L’Albert ens va comentar que millor baixar directes de la punta Walker i creuar per sota del gran serac, que desaconsellen totes les guies, i així ens estalviaríem un parell d’hores. 

Jo em relaxo una mica de l’apretada fins al cim i li demano a en Xavi si pot tirar ara i encarregar-se del descens.

Veiem una traça cap la Punta Whymper però ens estranya perquè no és el que ens ha dit l’Albert. Seguim la traça, baixem i remunten l’aresta de la punta Walker a la Whymper. A prop del cim ens trobem un bivac a la neu i pesem que serà d’ells. No trobem més traça i ens adonem que la seva traça baixa des de la punta Walker i creua la glacera sota el serac, tal com ens havia dit. 

Decidim baixar per l’altre ruta i trobem un ràpel al costat del bivac. Rapelem i seguim destrepant per una zona descomposta per intentar arribar a la glacera i buscar la seva traça. 

Baixem per canals de neu i fem una travessa en horitzontal i muntem dos ràpels més (s’enganxen les cordes al recuperar-les i Xavi puja per la canal a arreglar-lo), perquè la neu està molt tova i pot ser cau algun allau. De fet provoquem un molt petit. 

Aconseguim arribar a la glacera i seguir la seva traça just després del serac. 

Flanquegem en diagonal fins arribar a una segona aresta. 

De fet la ruta de baixada aprofita tres arestes per evitar baixar per una immensa i perillosa glacera caòtica d’esquerdes. 

Arribem a la segona aresta fins que trobem una instal·lació nova de ràpel. 

Baixem tota la corda i no ens quadra quan veiem una reunió molt antiga. Exploren i no trobem res. Ens hem equivocat. 

Cal tornar a pujar i mirar de nou si trobem alguna instal·lació. Finalment, no entenem com han muntat els ràpels, el ràpel va en diagonal cap l’esquerra, i en pocs metres (20 m) trobem altre instal·lació. En dos ràpels més ens plantem a la glacera.

Creuem de nou en diagonal la glacera per arribar a l’última aresta, abans d’arribar definitivament a la part on ja no caldran més ràpels i només serà qüestió de caminar fins al refugi Bocalatte.

L’aresta és molt llarga i combina neu i roca i seguim amb grampons. Entre les roques em trobo una funda bivac vermella…

Li dic a en Xavi que l’agafo perquè començo a sospitar que pot ser se’ns farà de nit abans de trobar els últims ràpels i haurem de picar bivac…

Continuem sense cap tipus de marca ni senyal i es fa de nit. Encenem els frontals i decidim continuar baixant, ja sense grampons, per un terreny molt descompost i caòtic. Al cap d’una estona és nit fosca i no trobem cap referència i ens trobem bastant a baix. Decidim tornar a pujar i buscar els ràpels, veig que la cosa pinta lletja i que passarem la nit donant voltes. No he menjat gairebé i em queden només un parell de barretes després de més de 15 hores sense parar. Trobem un bivac confortable i resguardat i decidim esperar a que es faci de dia per trobar els ràpels. 

Estirem la mitja màrfega i ens estirem dintre dels sacs. 

Comento que per primera vegada en dos dies descansarem estirats en un bon bivac. Encenc el mòbil i miro la “Meteoblue”… La tempesta entra a les 2 AM i donen dos dies seguits de mal temps…

Creuem els dits i esperem que es demori unes hores perquè es faci de dia i puguem baixar el poc que ens queda de dia. 

Han passat 10 minuts i comencen a caure les primeres gotes… No m’ho puc creure, no pot ser, s’ha avançat… 

Comença a ploure fort e intens molt ràpid i gaire bé no ens dona temps a recollir el material que tenim estes pel terra…

Ràpidament ens fiquem dintre de la funda de bivac vermella que he recollit fa una estona. La tempesta arranca amb molta força i l’aigua i la calamarsa xoca contra la funda i es va colant pels forats que queden al descobert. Els llamps i les fortes rafegues de vent volen trencar el petit refugi que hem construït. La cosa no pinta bé i em poca estona l’aigua ens va calant el sac de plomes i la roba. Aguantem dintre de la funda i esperem que no es trenqui, subjectant amb les mans mentre s’infla com un globus amb les fortes rafegues. 

Passen els minuts i ja són plenament conscients de que tenim un problema. Si es confirma la “meteo” hem d’aguantar aquesta situació un dia sencer o més. 

Arranquem el mòbil amb la bateria justeta i en Xavi truca al telèfon que ens han passat per si teníem problemes. Ens diuen que ja no estem a França i que ens passen amb el 112 d’Itàlia. Els minuts passen, gairebé vint, escoltant musiquetes i hem d’explicar tres vegades el mateix relat a diferents operadors canviant d’anglès a francès i a Italià. Finalment aconseguim parlar amb el servei de socors alpí italià. Entenem que baixar pel nostre compte en aquesta situació de fred, mullats i plovent pot ser perillós. La comunicació és dolenta i es talla. Tornem a trucar, torna la roda de música, operadors i esperes però, al final, sembla que entenen el que passa i ens demanen la localització. Entre llamps, vent i calamarsa miro d’arrencar el GPS del meu antic Suunto Àmbit 2 i els hi passem les coordenades. Sembla que ara les tenen, però no ens confirmen res. De nou, es talla la comunicació i passem la nit amb aquests condicions adverses.

Es fa de dia i continua tronant i plovent. A estones, entre núvols i boires, veiem la vall de Ferrer i Cormayeur. Estem xops. Parlem de què fer. Tenim dues opcions perquè pensem que no vindrà ningú a buscar-nos:

La primera es quedar-nos aquí i esperar a que millori el temps. El risc és que no s’obri en tot el dia i ens caigui un quart bivac. A més la funda s’ha començat a trencar pels peus. 

La segona opció és mirar de baixar plovent. El risc és que tinguem problemes i ens quedem bloquejats en un lloc encara pitjor. 

De cop, en Xavi em diu que ha escoltat un soroll que sembla un helicòpter… Esperem uns segons i si és un helicòpter que observem entre el núvols i que ve de la vall de Ferrer pujant cap a nosaltres. 

Són els del socors alpí Itàlia. Sortim dels sacs i ens posem drets amb els braços fent la Y d’ajuda i el frontals encesos per indicar la nostre posició. L’helicòpter s’apropa i ja veiem als rescatadors. De cop fa un gir i marxa de nou cap a la vall… A veure si no veu clar les condicions de vent i ja no torna o si… Repleguem tot el material el més ràpid  possible dintre de les motxilles i ens preparem perquè tornin… No hem acabat encara i l’helicòpter ja està de nou a sobre nostre, obre les portes i baixa un rescatador amb la grua. Primer puja a en Xavi. Un altre rescatador fa el mateix amb mi. Mentre pujo pel cable l’helicòpter ja comença a marxar. Miro a en Xavi i amb una mirada de complicitat veiem que estem salvats. Tornem entre núvols i en pocs minuts hem aterrat a l’aeroport d’Aosta. Li donem les gràcies als rescatadors i ens diuen que es la seva feina, ens pregunten què hem escalat i li diem que la Walker. Ens feliciten.

Tot alhora sembla com despertar d’un somni fet realitat i tot ha passat massa ràpid, tres dies, per assimilar-lo de cop. Caldrà reflexió i llargues xerrades per aprendre d’aquesta gran experiència.

Cada escalada és una aventura molt diferent, algunes passen i no tenen més importància que una fita més en el nostre recorregut com alpinistes, altres, les grans aventures, quan són compartides amb veritables amics de cordada, queden registrades per sempre i formaran part de la nostre memòria com una experiència i un vincle infranquejable que serà la llavor d’altres aventures.

Xavier Aymar i Ciscu Carmona 


Dos catalanes en la Walker de las Grandes Jorasses (versión castellano).

La salida

Es jueves 6 de julio. Salgo rápido del trabajo, cojo la bicicleta como de costumbre y llego a casa justo para comer rápido y cargar la bolsa en el coche para pasar a buscar a Xavi por su pueblo de Osona.

Vamos hacia los Alpes, ninguna duda. El viaje como siempre con charlas que sobre a todos los ámbitos de la vida social, política, económica y filosófica…

Avanzamos por la autopista y realizando las dos obligatorias paradas de recarga eléctrica del coche en Montelimar y Narbona.

Llega el momento de decidir dónde queremos ir, porque está claro que venimos a escalar una semana, si a Chamonix o los Ecrins. Yo planteo la norte del Ailefroid, pero Xavi me seduce para acercarnos a Chamonix y preguntar a la Maison de la Montagne cómo están las condiciones de la Walker de las Grandes Jorasses. Es cierto que es nuestro objetivo principal, pero este año mis expectativas son bajas, aunque la motivación muy alta, después de la decepción del pasado año a las Grandes Jorasses

El esperón Walker de las Grandes Jorasses es una de les tres grandes caras nortes clásicas de los Alpes, junto a la norte del Eiger y la norte del Cervino. En el siglo XX fueron los tres últimos retos por escalar por los grandes alpinistas de la época. Actualmente aún continúan siendo un gran objetivo que cualquier alpinista desearía tener en su currículum.

Esta pared de las Grandes Jorasses es demasiado compleja y caprichosa, y si no está en buenas condiciones no tengo ganas de pasearme de nuevo por la Mer de Glace y el glaciar de Lechaux para mirarme este coloso y hacerle fotos desde el refugio…

Paramos a dormir, vivac junto al coche, pasado Albertville, no hemos tenido suerte y el Ibis y otro hostal barato que están completos.

Es viernes día 7, nos despertamos, desayunamos mientras hacemos recarga del coche en Sant Gervais, y las 9 de la mañana ya estamos en la Maison de la Montagne de Chamonix.

Hablamos con los guías y dicen que Walker está en condiciones y que una cordada la escaló el pasado martes. Nos avisan de que la parte final se encuentra en condiciones invernales, es decir, dos piolets técnicos y crampones.

Automáticamente entramos en modo fanático y no queremos perder la oportunidad de intentarlo. Llevamos tres años soñando y preparando esta escalada…

Nada más salir de Maison, Xavi llama al refugio de Leschaux y reserva noche para dos. Sin perder tiempo montamos mochilas, material y cogemos el cremallera hasta Montevers.

La aproximación

Son las dos del medio día y volvemos a remontar el cada vez más reducido glaciar de la Mer de Glace. Cruzamos por la izquierda y entramos en el glaciar de Leschaux, parece que cada vez somos más eficientes para encontrar el camino entre grietas y el hielo, será porque ya es la tercera vez que la hacemos…

Subimos de nuevo por las escaleras de la ferrata hasta el refugio Leschaux. Llegamos y observamos una red roja que protege todos los agujeros de la barandilla que envuelve el refugio. Rápidamente nos damos cuenta del motivo, la guarda y su pareja tienen a su bebé en el gateando por el refugio, compitiendo con el mítico Jorasses -gato del refugio-. Nos informamos de la entrada a la vía y tomamos fotos con el telescopio del refugio, con las explicaciones pertinentes de la guarda.

Cenamos a las 19h y al 1 de la madrugada suena el despertador…

Es sábado día 8, hacemos el “petit déjuner” y partimos a las 2 AM con los frontales, haciendo el descenso de la ferrata hasta el glaciar. Nos ponemos los crampones y cogemos el piolet porque el hielo está duro.

Avanzamos por las pendientes y ya nos damos cuenta de que el glaciar no tiene nada que ver con el caos del pasado verano. Cuando llevamos una hora comienza a llover… pensamos que serán cuatro gotas porque la previsión es buena hasta el miércoles. La cosa no mejora y llegamos empapados a la entrada de la vía, aunque esta vez sí que comprobamos que está en buenas condiciones. El agua baja por la pared y está claro que así no podemos empezar.

Nos damos la vuelta y volvemos al refugio con el recuerdo del año pasado y de que esta pared no se deja escalar fácilmente. Llegamos al refugio a las 9 AM y dormimos unas horas y al medio día todavía llueve y está toda la pared cubierta de nubes.

Preguntamos a la guarda y nos dice que cuando los frentes son de sudeste en Chamonix las previsiones metereológicas no son fiables…

Nos confirma que mañana domingo no va a llover y que se mantiene la previsión meteorológica inicial. Por la tarde sale el sol y observamos que la mitad de la pared está nevada. Esperamos que el sol haga su trabajo y esté seco para el día siguiente.

Volvemos de nuevo al ciclo preparatorio y a la 1h30 AM desayunamos y a las 2h30 volvemos a realizar la aproximación. Hoy no llueve y en 2h30 estamos a pie de vía, después de progresar esquivando alguna gran grieta, porque este año la nieve y las temperaturas, no tan altas, han dejado bien cubiertas las grietas de nieve y la entrada a la vía está muy accesible.

La escalada

Las Grandes Jorasses, espero Walker (4.208 m). Abierto por Ricardo Cassin, Luigi Esposito y Ugo Tizzoni entre 4 y el 6 de agosto de 1938.

La vía tiene una dificultad ED- (extremadamente difícil) y VI, 5c/6a con un desnivel de 1200 metros.

Está dividida en ocho partes que marcarán los puntos más significativos de la escalada:

A: Diedro Rebufat.

B: Diedro de 75 m.

C: Rápel pendular.

D: Dallas noires (placas negras).

E: Tour gris y dallas grises (torre gris y placas grises).

F: Nevero triangular.

G: Chimenea roja.

H: Tour rouge (torre roja).

Vivacs posibles

A. Antes y después del Diedro Rebufat.

B. Justo encima del Diedro de 75 m (no es bueno, pero nosotros hicimos el primer vivac).

C. Reunión antes del rápel pendular.

D. Dos largos por encima del rápel pendular.

E. Al principio de la arista y antes del nevero triangular (no es nada bueno, pero montamos el segundo vivac justo en el flanqueo después de nevero triangular).

F. En la cima de la punta Whimper.

La vía

Todavía es de noche y observo dos posibilidades de entrada. A la izquierda sin nieve, pero parece más liso y difícil. A la derecha una buena fisura más fácil, pero con un helero de nieve y hielo que cierra el paso de la fisura.

Me pongo los pies de gato y me cuelgo el material, mientras estoy sobre la rimaya helada, controlando que no se me caiga nada en la profunda grieta que separa la pared. Los gatos están mojados y resbalan y progreso hasta la nieve. Veo imposible flanquearla por la izquierda porque existe una placa demasiado lisa y húmeda. Pongo un tornillo de hielo y me bajo de nuevo y cojo los dos piolets. Vuelvo a intentarlo, limpiando la nieve sobre el hielo, clavando y traccionando de los piolets con los pies casi colgando.

Estoy en la R1. Visto el comienzo, pienso si no tendremos demasiadas dificultades más arriba… ¡La reseña marca 52 reuniones! Una cordada de polacos acaba de llegar a la entrada, tendremos compañía.

Damos continuidad a los largos y ahora vamos enlazando en ensamble un centenar largo de metros de III con tendencia a la izquierda, para evitar el espolón y buscar el diedro Rebufat. Esta zona es clave para no equivocarse.

Nos encontramos con un gran diedro (el Cassin) y seguimos flanqueando con más diedros y techos con muchos cordinos abandonados por embarques y que nos hacen dudar. Llegamos a una placa lisa V+ con un pitón, no veo claro que sea por ahí porque veo un paso demasiado forzado sin ningún seguro. Xavi me dice que puede que nos hayamos pasado el diedro. Deshago el paso como puedo y vuelvo destrepando hasta la reunión. Dudamos mucho y perdemos bastante tiempo. No tenemos claro por dónde está y diferentes diedros podrían ser. Tratamos de llamar a la guarda a ver si con el telescopio puede echarnos una mano. Nos localiza y dice que es por dónde íbamos. Le damos las gracias y vuelvo a hacer el largo asegurando con un pitón que después se quedará para las siguientes cordadas.

En breve diviso el diedro, muy desprotegido y sólo con un tascón. Me meto y cómo puedo lo voy protegiendo con friends y haciendo muchos A0. El diedro es difícil y aunque no pasa de 6a está mojado y el peso de la mochila (12kg aprox.) dificulta realizar una escalada en libre si tienes que proteger el largo.

Acabado el largo, hay que realizar un flanqueo ascendente un poco intuitivo hacia la derecha hasta que un claro giro y cambio de vertiente nos deja a pie del diedro de 75 metros. Este diedro, dividido en tres reuniones, me parece más fácil que el anterior (también aprieta) y está más protegido, aunque hay que meter friends. Llegamos al final del diedro y son casi las 21h y yo me siento cansado de todo el día y del estrés de ir averiguando el itinerario, empieza a oscurecer y hemos visto un lugar que puede valer para hacer el vivac, y además hay nieve para fundir agua.

Justo aquí nos encontramos con una cordada de austríacos que llevábamos por delante, pero que no los hemos visto en todo el día. Nos saludamos y deciden hacer un par de largos más ya entrada la noche.

Preparamos vivac mientras Xavi se desplaza encordado al nevero helado y pica el hielo para llenar una bolsa que llevamos para ese fin. Yo arranco el Jet-Boil (fogoncillo) y nos dedicamos a fundir el nieve y hielo para hacer agua caliente. Ya tenemos preparado el primer liofilizado, que en mi caso son macarrones con tomate, Xavi se come uno de arroz. Continuamos fundiendo hielo para llenar las dos cantimploras y una botella extra que lleva Xavi, para el desayuno.

El vivac está en una pequeña depresión en la que cogemos prácticamente pegados uno con otro, parcialmente estirados y apoyando la espalda contra la pared, mientras los pies cuelgan pared abajo. Cortamos por la mitad la colchoneta que hemos llevado para compartir y así reducir peso. No hace viento y pasamos la noche con sueños entrecortados.

El paisaje que nos brinda es espectacular. En el fondo de la Mer de Glace podemos observar las luces de la población de Les Praze de Chamonix combinado con una noche estrellada y el brillo del hielo del glaciar.

Amanece con las primeras luces, estamos aletargados por la incomodidad del vivac y el fresquito, y nos cuesta salir del saco. Preparamos el desayuno con dos liofilizados de avena y chocolate y un Nescafé.

Nos equipamos y salgo en un largo de IV+ sin seguros y que alargamos en ensamble hasta un giro hacia una chimenea de V, que a la mitad hay que girar a la derecha para ir a buscar el flanqueo con cuerdas fijas (muy deterioradas) pero que ayudan a llegar a la reunión. Montamos rápel en diagonal y desde la reunión salgo hacia el siguiente largo de V,  que también alargamos en ensamble (posibilidad de vivacs) y continuar después por las placas grises (V). Giramos hacia la derecha para tirar por un par de largos y seguimos viejos pitones muy separados y haciendo un zigzag por las placas grises con un grado de 6a y haciendo largos hasta llegar a la R19 (reseña de Albert Castellet publicada en Desnivel) bajo la Torre gris. Aquí me quedo bloqueado después de hacer un paso de V+ con un pitón y no encontrar nada más, sin saber si tengo que tirar por una placa muy lisa sin protección posible o bajar flanqueando por otra placa también muy lisa y que apenas me veo capaz de hacer (6a+ o 6b) y sin posibilidad de proteger.

Vuelvo atrás y destrepo parte del largo y monto reunión para comentar con Xavi, que se encarga durante toda la escalada de darme indicaciones con un dossier que lleva en un portafolio lleno de reseñas y fotografías. Parece que no es por la derecha, por donde tiraba, sino por la izquierda. Tampoco me lo veo y aunque se ve un tascón abandonado se encuentra la pared muy descompuesta y con un pequeño desprendimiento.

Vuelvo a hacer el largo anterior y vuelvo a bajar y finalmente subo por la izquierda por una placa muy fina. Voy asegurando con friends y meto el alien negro, me cojo para hacer un flanqueo y mirar por dónde tirar, y de repente salta el friend y caigo haciendo un vuelo de cabeza y espalda de unos 4 metros. Me detiene el tascón. No me hago nada, me recupero del susto y vuelvo a subir, pero veo claramente que por ahí no puedo subir y me vuelvo a bajar.

Entre tanto, llega el primero de una cordada que viene por detrás que ha visto mi vuelo. Es un francés, Jule, que hace cordada con un catalán, Albert, residente en Chamonix. Decidimos esperar a que lleguen para saber si vamos bien.

Albert nos saluda y charlamos un rato y nos dice que es la segunda vez que hace la Walker. Van muy fuertes, vienen desde Chamonix y quieren hacer sólo un vivac en la cima. También nos comenta que mañana martes por la noche entra una borrasca con un frente de sudeste y que lleva vientos de 100 km/h, lluvias y tormentas un par de días, así como bajada de temperaturas.

Nos comenta que mejor no estar en la montaña y que si es necesario y se nos complica que llamemos antes “al pájaro” el helicóptero de la GHM que esto ocurre a menudo y sacan muchos escaladores de esta pared.

Nos dice que su compañero está muy fuerte y es guía de Chamonix y que tranquilos que seguro que él hará el largo. Esperamos y observamos cómo intenta y no lo ve claro. Baja y se va por la derecha, por donde yo ya he subido ya dos veces. Continúa y parece que finalmente puede continuar por la vía.

Albert nos ofrece pasarnos la cuerda por el flanqueo descendente. Cuando pasa él nos grita que tela con el paso, que yo tenía razón con la dificultad y que él de primero hubiera flipado. Salgo y hago el paso con cuidado y también alucino con la dificultad (6a+ o 6b) en placa… suerte de la cuerda que nos ha pasado Albert…

Ahora estamos de nuevo en la vía y hacemos un largo en diagonal por una canal en la que montamos reunión. Nos encontramos también con un guía y su cliente que vienen por detrás y que les dejamos pasar. El siguiente largo (22) tiene una salida de A0 y un V mantenido, y ya da salida a la arista previa al nevero triangular.

Estamos en la arista y vemos por delante como avanzan las dos cordadas. Yo me encuentro bastante cansado de tantos intentos de sube y baja y de todo el día escalando. No he comido ni bebido demasiado. Por un momento pienso que se nos está haciendo larga la pared y que la dificultad de los largos es más alta de lo que parece en las reseñas (así nos lo confirmó Albert).

Continúo por la arista hasta que llegamos al nevero triangular. Nos ponemos crampones y saco los dos piolets, mientras observamos que las dos cordadas avanzan muy lentamente a lo largo del corredor helado, parece que es difícil. Tiran mucho hielo y nos acaba tocando en la mano y el casco, pero no nos lesionan.

Avanzo por la nieve y la parte final ya toca picar hielo, porque se está más inclinada. Hay unas cuerdas fijas y monto una reunión. Me he pasado el flanqueo a la izquierda. Sube Xavi y hace el flanqueo algo delicado y monta reunión. Desde la reunión continúo por nieve y hielo hasta otra reunión al final de este segundo nevero.

Empieza a hacerse de noche y a partir de quí el vivac es complicado, porque la vía pasa a estar en condiciones invernales y está demasiado vertical. Decidimos montar un rápel y dejar la cuerda instalada para el día siguiente. Xavi ve en la base de este segundo nevero una zona de roca como la mejor opción para hacer el vivac. Es muy vertical y deberemos dormir separados y sentados porque no hay espacio para estirarse.

Es de noche, Xavi vuelve a coger nieve helada y nos instalamos. Intenta arrancar el Jet-Boil pero el viento de sudeste apaga continuamente la llama del fogoncillo. No cenamos y nos vamos a dormir con una barrita energética.

El viento no deja de soplar en toda la noche y la posición es muy incómoda. Casi no dormimos, el viento atraviesa el saco de plumas y tenemos frío, pequeños tiritones nos acompañan toda la noche.

Se hace de día y dudamos de si a lo mejor no nos dará tiempo de salir antes de que llegue el mal tiempo. Mientras, Xavi se encarga de nuevo del fogoncillo y me prepara un liofilizado de arroz, Nescafé y de llenar las cantimploras. Todo un gozo de compañero. Nos preparamos y debatimos qué hacer.

Estamos en el último tercio, puede ser lo más difícil por las condiciones invernales, vemos las dificultades de las demás cordadas, y no estamos seguros de que se nos complique y nos pille el cambio de tiempo. Reflexionamos de si puede ser que hayamos subestimado la pared. Nos hacemos mayores (tenemos 54 años) quizás la estrategia de ir con mochilas tan pesadas no ha sido buena...

Por un momento los ánimos caen por el suelo. Decidimos llamar al GHM (Gendarmarie de Montagne) de Chamonix. Xavi les comenta nuestra situación y la preocupación por el cambio inesperado en la previsión meteorológica. Les explica que no estamos seguros de que terminamos, hoy, la escalada. Debido al viento tenemos dificultades para entendernos y nos envían un mensaje escrito en el que nos confirman que, por la noche, se espera una fuerte tormenta y durante todo el día vientos de 50 a 70 kilómetros por hora. Volvemos a llamar y nos comunican que no pueden subir a buscarnos porque hace demasiado viento para que el helicóptero se acerque a la pared y que la única opción que tenemos es seguir escalando.

Ambos nos miramos y como si entraramos en piloto automático, acabamos de equiparnos y decidimos, no nos queda otro, tirar arriba sin más comentarios. Estamos más solos que una, el famoso servicio de rescate de Chamonix, referencia mundial, nos está diciendo educadamente que pasa de nosotros...

Más tarde nos envían un mensaje con un teléfono directo con la GHM por si tenemos problemas…

Pensamos que si ahora no pueden venir como van a venir cuando esté ya la tormenta activa.

Empiezo de nuevo a escalar y subo rápido el largo de nieve y hielo con las cuerdas que hemos dejado instaladas en la reunión.

Continúo y me meto sin más en el largo de V, M4 de las chimeneas rojas que se encuentra helado y que tanto costaba a las cordadas que iban por delante.

El largo es duro y mixto, obliga a estar atento porque no hay muchos seguros posibles. Trato de avanzar todo el largo de cuerda y monto reunión.

Un par de largos más del estilo y hay que hacer un giro a la derecha, sin hielo, donde me quito los crampones por un V (R 34).

En ese momento escuchamos un helicóptero que se nos acerca, nos saludan y nos hacen fotos. Son turistas que hacen un tour turístico por el macizo. ¡Vaya, suerte que los helicópteros no podían volar…!

Estamos en el largo 35 y tiene un paso de V+ (marca A0) pero lo paso en libre y continúo en IV flanqueando hacia la derecha (R35).

El siguiente largo da un giro a la izquierda y me encuentro unas canales heladas con verglás (IV, M3) que voy superando gancheando en mixto con los dos piolets (Torres vermelles).

Me vuelvo a poner los crampones porque la cosa se complica y voy progresando rápido por un terreno similar al largo anterior mientras vamos tirando en ensamble.

Cada vez vemos más cerca la cima y hemos ganado mucha confianza y seguridad, nos encontramos cómodos con este terreno de hielo y roca y progresando bastante rápidos.

Estamos casi arriba y nos queda un último largo, un corredor de V, M4 donde me encuentro muy cómodo y lo acabo disfrutando mucho.

Alargo todo lo que puedo la cuerda y volvemos a salir al ensamble empalmando dos largos.

Cuando acaba el corredor me encuentro con la cornisa de cumbre, giro a la derecha y la cruzo pasando por debajo de ella de una forma muy elegante. Enseguida clavo los piolets por encima de la cornisa y llego a la cima. Monto la última reunión, la 52, con los piolets clavados en la nieve. Recupero cuerda y advierto a Xavi de la travesía bajo la cornisa porque no he podido asegurarla. En pocos minutos estamos ambos en la cima.

¡Hemos hecho la Walker!

¡Nos abrazamos y emocionamos, nos ha costado mucho y hemos hecho realidad uno de nuestros sueños después de mucho tiempo!

Son las 14h34 y caminamos para llegar a lo más alto de la Punta Walker.

El descenso

Sabemos que el descenso de la Walker es complejo y delicado.

Debemos bajar por la vertiente sur hasta el refugio Bocalatte (actualmente cerrado) a 2.804 metros y después hasta Courmayeur a 1.224 metros. Estamos a 4.208 metros de altitud y debemos bajar 3.000 metros de desnivel. Tenemos un tiempo impresionante, pero empieza a hacer un poco de viento. Todavía pensamos que estamos “on time” para realizar el descenso hasta el Bocalatte donde pensamos pasar la noche.

Albert nos comentó que mejor bajar directos de la Punta Walker y cruzar por debajo del gran serac, que desaconsejan todas las guías, y así nos ahorraríamos un par de horas.

Yo me relajo un poco del esfuerzo de llegar hasta la cima y le pido a Xavi si puede tirar ahora y encargarse del descenso.

Vemos una traza hacia la Punta Whymper, pero nos extraña porque no es lo que nos ha dicho Albert. Seguimos la traza, bajamos y remontamos la arista de la punta Walker a la Whymper. Cerca de la cima nos encontramos un vivac en la nieve y pesamos que será de ellos. No encontramos más traza y nos damos cuenta de que su traza baja desde la punta Walker y cruza el glaciar bajo el serac, tal y como nos había dicho.

Decidimos bajar por la otra ruta y encontramos un rápel junto al vivac. Rapelamos y seguimos destrepando por una zona descompuesta para intentar llegar al glaciar y buscar su traza.

Bajamos por canales de nieve y hacemos una travesía en horizontal y montamos dos rápeles más (se enganchan las cuerdas al recuperarlas y Xavi sube por la canal a arreglarlo), porque la nieve está muy blanda y puede caer algún alud. De hecho, caé uno muy pequeño.

Conseguimos llegar al glaciar y seguir su traza justo después del serac.

Flanqueamos en diagonal hasta llegar a una segunda arista.

De hecho, la ruta de bajada aprovecha tres aristas para evitar bajar por un inmenso y peligroso glaciar caótico de grietas.

Llegamos a la segunda arista hasta encontrar una nueva instalación de rápel.

Bajamos toda la cuerda y no nos cuadra cuando vemos una reunión muy antigua. Exploramos y no encontramos nada. Nos hemos equivocado.

Es necesario volver a subir y mirar de nuevo si encontramos alguna instalación. Por último, no entendemos cómo han montado los rápeles, el rápel va en diagonal hacia la izquierda, y en pocos metros (20 m) encontramos otra instalación. En otros dos rápeles nos plantamos en el glaciar.

Cruzamos de nuevo en diagonal el glaciar para llegar a la última arista, antes de llegar definitivamente a la parte donde ya no harán falta más rápeles y sólo será cuestión de andar hasta el refugio Bocalatte.

La arista es muy larga y combina nieve y roca y seguimos con crampones. Entre las rocas me encuentro una funda vivac roja…

Le digo a Xavi que la cojo porque empiezo a sospechar que puede ser que se nos haga de noche antes de encontrar los últimos rápeles y tendremos que picar otro vivac…

Continuamos sin ningún tipo de marca ni señal y se hace de noche. Encendemos los frontales y decidimos seguir bajando, ya sin crampones, por un terreno muy descompuesto y caótico. Al rato es noche oscura y no encontramos ninguna referencia y nos encontramos bastante abajo. Decidimos volver a subir y buscar los rápeles, veo que la cosa pinta fea y que pasaremos la noche dando vueltas. No he comido casi y me quedan sólo un par de barritas después de más de 15 horas sin cesar. Encontramos un vivac confortable y resguardado y decidimos esperar a que se haga de día para encontrar los rápeles.

Estiramos la media colchoneta y nos tumbamos dentro de los sacos.

Comento que por primera vez en dos días descansaremos estirados en un buen vivac. Enciendo el móvil y miro la “Meteoblue”. La tormenta entra a las 2 AM y dan dos días seguidos de mal tiempo…

Cruzamos los dedos y esperamos que se demore unas horas para que se haga de día y podamos bajar lo poco que nos queda de día.

Han pasado diez minutos y empiezan a caer las primeras gotas… No puedo creerlo, no puede ser, se ha adelantado…

Empieza a llover fuerte e intenso muy rápido y casi no nos da tiempo a recoger el material que tenemos estirado por el suelo…

Rápidamente nos metemos dentro de la funda de vivac roja que he recogido hace un rato. La tormenta arranca con mucha fuerza y el agua y el granizo choca con la funda y se va colando por los agujeros que quedan al descubierto. Los rayos y las fuertes ráfagas de viento quieren romper el pequeño refugio que hemos construido. La cosa no pinta bien y en poco tiempo el agua nos va calando el saco de plumas y la ropa. Aguantamos dentro de la funda y esperamos que no se rompa, sujetando con las manos mientras se hincha como un globo con las fuertes ráfagas.

Pasan los minutos y somos plenamente conscientes de que tenemos un problema. Si se confirma la “meteo” debemos aguantar esta situación un día entero o más.

Arrancamos el móvil con la batería justita y Xavi llama al teléfono que nos han pasado por si teníamos problemas. Nos dicen que ya no estamos en Francia y que nos pasan con el 112 de Italia. Los minutos pasan, casi veinte, escuchando musiquita y explicamos tres veces el mismo relato a diferentes operadores cambiando de inglés al francés y al italiano. Por último, conseguimos hablar con el servicio de socorro alpino italiano. Vemos que bajar por nuestra cuenta en esta situación de frío, mojados y lloviendo puede ser peligroso. La comunicación es mala y se corta. Volvemos a llamar, vuelve la rueda de música, operadores y esperas, pero, al final, parece que entienden lo que ocurre y nos piden la localización. Entre rayos, viento y granizo trato de arrancar el GPS de mi antiguo Suunto Ambit 2 y les pasamos las coordenadas. Parece que ahora si las tienen, pero no nos confirman nada. De nuevo, se corta la comunicación y pasamos la noche en estas condiciones adversas.

Se hace de día y sigue tronando y lloviendo. A ratos, entre nubes y nieblas, vemos el valle de Ferrer y Cormayeur. Estamos empapados. Comentamos sobre qué hacemos. Tenemos dos opciones porque pensamos que nadie vendrá a buscarnos:

La primera es quedarnos aquí y esperar a que mejore el tiempo. El riesgo es que no se abra en todo el día y nos caiga un cuarto vivac. Además, la funda ha empezado a romperse por los pies.

La segunda opción es intentar bajar lloviendo. El riesgo es que tengamos problemas y nos quedemos bloqueados en un sitio aún peor.

De repente, Xavi me dice que ha escuchado un ruido que parece un helicóptero… Esperamos unos segundos y si, es un helicóptero que observamos entre las nubes y que viene del valle de Ferrer subiendo hacia nosotros.

Son los del socorro alpino italiano. Salimos de los sacos y nos ponemos de pie con los brazos haciendo la Y de ayuda y los frontales encendidos para indicar nuestra posición. El helicóptero se acerca y ya vemos a los rescatadores. De repente da un giro y marcha de nuevo hacia el valle… Pensamos que a ver si no ve claro las condiciones de viento y ya no vuelve o si… Recogemos todo el material lo más rápido posible dentro de las mochilas y nos preparamos por si vuelven… No hemos terminado todavía y el helicóptero ya está de nuevo sobre nosotros, abre las puertas y baja un rescatador con la grúa. Primero sube a Xavi. Otro rescatador hace lo mismo conmigo. Mientras subo por el cable el helicóptero ya empeza a marcharse. Miro a Xavi y con una mirada de complicidad vemos que estamos salvados. Volvemos entre nubes y en pocos minutos hemos aterrizado en el aeropuerto de Aosta. Le damos las gracias a los rescatadores y nos dicen que es su trabajo, nos preguntan que hemos escalado y le decimos que Walker. Nos felicitan.

Parece que acabamos de despertar de un sueño hecho realidad, porque todo ha pasado demasiado rápido, tres días, para asimilarlo de golpe. Será necesaria mucha reflexión y largas charlas para aprender de esta gran experiencia.

Cada escalada es una aventura muy diferente, algunas pasan y no tienen más importancia que un hito más en nuestro recorrido como alpinistas, otras, las grandes aventuras, cuando son compartidas con verdaderos amigos de cordada, quedan registradas para siempre y formarán parte de nuestra memoria como una experiencia y un vínculo infranqueable que será la semilla de otras aventuras.

Xavier Aymar y Ciscu Carmona



Les Grandes Jorasses

Ciscu anant cap el cremallera de Montevers

Ciscu amb la motxilla
                                                          
Ressenya a  l'estació de Montevers

La Mer de Glace

Les Grandes Jorasses des del refugi de Leschaux

El Ciscu al refugi Leschaux

L'entrada a la via i la rimaia


Primer intent







A la R1

Xavi arribant a la R1










Ciscu

Diedre de 75 m

Diedre de 75 m

Diedre de 75 m

Diumenge i es comença a fer de nit

Xavi agafant neu del never del primer bivac
+
Al primer Bivac a sobre Diedre 75 m

Sortint del Bivac












A l'aresta abans del never triangular

Segon bivac per sobre never triangular



Es fa de dia al Bivac

Couloirs mixtes després never triangular





Als últims llargs

Darrers llargs abans de sortir a l'aresta

Couloir de sortida a l'aresta somital

Sortint del couloir cap a l'aresta cimera

Flanqueig sota la cornisa somital


Xavi arribant al cim de Les Grandes Jorasses


Xavi i Ciscu al cim

Ciscu


Aresta de Les Grandes Jorasses

Anant cap la punta Whimper des d'on començarem els ràpels cap el ref. Bocalatte

Xavi per l'aresta de la punta Whimper

Comentaris

Entrades populars